Drie KLM vliegrampen in n week
Ramp met de Gaai

Zaterdagochtend 20 juli 1935 vertrok even na elven het KLM DC-2 toestel De Gaai uit Milaan voor een vlucht naar Amsterdam via Frankfurt. Het toestel vloog over de pas bij San Barnardino over het dal van Mosa met de bedoeling deze via de noordelijke pas weer te verlaten. Boven de het gebied raakte het vliegtuig in zwaar weer. Hevige onweersbuien, slagregens en daling van de temperatuur dwong de gezagvoerder op een lagere hoogte te vliegen. Door het dikke wolkendek kon hij de uitgang van het dal in het noorden niet  vinden. De piloot probeerden vervolgens terug te keren en het dal via de zuidelijke uitgang te verlaten. Door het slechte zicht lukte dit niet. Het vliegtuig maakte rondjes in het dal om alsnog een uitgang te vinden.
Berging slachtoffers door het Rode Kruis
Het toestel daalde om zicht op de grond te krijgen. De gezagvoerder zag blijkbaar geen andere mogelijk dan het maken van een noodlanding. Met afgezette motoren, uitgezette landingskleppen en ingetrokken landingsgestel landde het toestel op een geaccidenteerd terrein even buiten San Giacomo  Bij de landing brak het vliegtuig doormidden. Alle negen passagiers en drie van de vier bemanningsleden waren op slag dood. De stewardess Ans Hermanides overleed korte tijd later. Zij was een van de eerste vier stewardessen die de KLM in dienst had genomen.
Het wrak van de Gaai
Een journalist van het dagblad "De Tijd" die de plaats van de crash bezocht schreef: "Het vliegtuig is middendoor gebroken, letterlijk dubbelgeslagen. De vleugels liggen gestrekt, de een recht bovenuit, de ander in de lengte van het vliegtuig. Van de cockpit, het voorste gedeelte van de cabine, is niets dan een ontzettende chaos over. Een zestal meters opzij is een stuk van het landingsgesteld, een van de propellers heeft zich geheel in een stam van en boom gesneden. Daar ligt een radiotoestel, iets verder ligt een klokje uit de cockpit. Het wijst 12 minuten voor n uur. Op dit ogenblik dus heeft het vreeselijke drama zich afgespeeld."
Stewardess Ans Hermanides