De minnares van Eleanor Roosevelt ?


De in 1884 geboren Anna Eleanor Roosevelt trouwde in 1905 met een verre neef van haar Franklin Delano Roosevelt. Tussen 1906 en 1916 hadden zij samen zes kinderen, waarvan een overleed bij de geboorte. In 1918 ontdekte Eleanor dat FDR een verhouding had met haar secretaresse Lucy Mercer. Zij biedt FDR een scheiding aan, maar Franklin weigert en belooft Lucy Mercer niet meer te zien.
Hij blijft bij Eleanor vanwege zijn politieke ambities en omdat hij bang is de financiŽle steun van zijn moeder te verliezen. Deze ervaring was een traumatische gebeurtenis voor Eleanor Roosevelt. Hun huwelijk veranderde langzamerhand in vriendschap en politieke verbondenheid.
Eleanor Roosevelt raakte steeds meer geÔnteresseerd in de verbetering van de positie van de vrouw in de samenleving. Zij spande zich ook in voor een verbetering de relatie tussen de rassen in de Verenigde Staten.

Zij ontmoette de de negen jaar jongere journaliste Lorena A. Hickok in 1932. Hickok volgde voor de Associated Press de verkiezingscampagne van Franklin Roosevelt. Na de verkiezing van Roosevelt begonnen Eleanor en Lorena een gepassioneerde correspondentie. Ze schreven elkaar bijna dagelijks. Hickok was verliefd op Eleanor en Eleanor waarschijnlijk ook op haar.
Maar Eleanor hield meer afstand en had meer aandacht voor haar politieke positie. Een foto van Lorena Hickok stond op de schoorsteenmantel in de slaapkamer van Eleanor Roosevelt.
Eleanor Roosevelt
De relatie gaf haar extra kracht. Ze ontwikkelde zich van de vrouw van de president tot een vrouw met een eigen onafhankelijke politieke kracht.

Het is niet helemaal duidelijk of Lorena en Eleanor een seksuele relatie hadden. Velen vinden dit waarschijnlijk, maar in de brieven die ze aan elkaar schreven bevinden zich geen toespelingen op seks. Wel kusten zij elkaar, en raakten zij elkaar veel aan.
De vriendschap duurde dertig jaar, tot de dood van Eleanor Roosevelt in 1962.


Lorena Hickok