De crash van het KLM toestel de "Nijmegen", 1948Op 20 oktober 1948 was het KLM toestel "Nijmegen" op weg van Amsterdam naar New York. De gezagvoerder van het Lockheed Constellation was de beroemde K.D. Parmentier die in 1934 met de Uiver de handicapklasse van de Melbourne race had gewonnen. Bij een tussenlanding in Prestwick, Schotland, probeerde het vliegtuig eerst te landen op baan 32, maar door sterke zijwinden besloot de gezagvoerder landen op baan 36. Bij het cirkelen kwam het vliegtuig in een zware mistbank terecht en raakte een hoogspanningsleiding.
De "Nijmegen"op Schiphol
Foto beschikbaar gesteld door
N. Slijkoord
Het toestel crashte 5 mijl van het vliegveld en de 30 passagiers en de 10 bemanningsleden kwamen om. Onder de slachtoffers waren  generaal-majoor G.J. Sas, militair attaché in Washington en  H.Veenendaal, technisch directeur van de KLM.
Bij het wrak werd een doosje met diamanten gevonden, ter waarde van 15.000 pond sterling. De autoriteiten slaagden er niet in de eigenaar van de diamanten op te sporen. Het verhaal gaat dat de diamanten van Nederland naar Amerika werden gesmokkeld, zoals dit wel vaker zou zijn gebeurd, ter financiering van een particuliere inlichtingendienst in Nederland.  Leden van deze dienst zou tevergeefs hebben geprobeerd de diamanten bij het wrak op te sporen.  Wellicht speelt deze particuliere inlichtingendienst ook een rol in de zaak Schallenberg.