De schaamhaarangst van Ruskin


Als John Ruskin nu zou leven zouden alle roddelbladen vol staan over zijn gedrag en zijn seksuele voorkeur. Waarschijnlijk zou hij een pedofiel worden genoemd.
John Ruskin, geboren in 1819 in Londen, was een belangrijk man in de Engelse kunstwereld in de negentiende eeuw.

John Ruskin
Hij verdedigde de schilder Turner tegen de Royal Acadamy en bevorderde de aandacht voor de Pre-Raphaellieten. Hij schreef meer dan 250 werken, voornamelijk over kunst en architectuur. De aandacht voor de kunstnijverheid werd door hem gestimuleerd. In politieke werken bepleitte hij onder meer voor een betere positie van de arbeiders. Velen vonden hem een salon socialist. Hij vond zichzelf een conservatief. Over zijn liefdesleven werd in het openbaar niet gesproken. Hij leefde immers in de Victoriaanse tijd waarin dit taboe was.
In 1848 trouwde hij met Euphemia Chalmers (Effie) Gray, de dochter van een handelaar. De families Gray en Ruskin waren bevriend. Zij was 20 jaar en hij 29. Het huwelijk werd niet geconsumeerd, zoals dat zo mooi heet. Het verhaal gaat dat op de huwelijksnacht John zijn vrouw voor de eerste keer naakt zag. Hij kende alleen Griekse en Romeinse beelden van vrouwen en daarvan wist hij dat ze mooie, gladde vormen hadden.
Effie Grey
Hij was diep geschokt toen hij zag dat Effie schaamhaar had. Hij kon de huwelijksdaad niet voltrekken en ook de jaren daarna is het hem nooit meer gelukt. Waarschijnlijk heeft hij het ook nooit meer geprobeerd. Een aantal historici vindt dit een erg onwaarschijnlijk verhaal. Zij stellen dat Ruskin  in contacten met de schilderswereld wel eens naaktmodellen moet hebben gezien en daarom wist van intieme beharing. Ze achten het meer waarschijnlijk dat Effie Gray in de huwelijksnacht ongesteld was. Ruskin zou daar zo van overstuur zijn geraakt dat seks voor hem verder heeft afgedaan. Andere auteurs stellen dat Ruskin niet opgewonden kon raken door volwassen vrouwen: hij had een sterke emotionele en seksuele voorkeur voor prepuberale meisjes.
Na vijf jaar huwelijk zonder erotiek zijn zij gaan scheiden. Medici stelden vast dat Effie nog maagd was en zij trouwde met de beroemde schilder John Millais, een van de grondleggers van de Pre-Raphaellitische beweging in de schilderkunst en ze kregen samen 8 kinderen.

In 1858 werd Ruskin verliefd op Rose la Touche, een tienjarig meisje dat hij les gaf. Toen Rose 17 jaar werd vroeg hij haar ten huwelijk, maar zijn ex-vrouw Effie Gray had de moeder van Rose gewaarschuwd dat Ruskin "onnatuurlijk" was en het huwelijk ging niet door. Rose stierf  krankzinnig in 1875. Jaren achtereen kreeg Ruskin last van depressies en andere mentale aandoeningen.
In 1887, toen hij bijna 70 jaar was wilde hij trouwen met de tiener Kate Olander. Ook dat ging niet door.

John Ruskin stierf in 1900 op 81 jarige leeftijd in een krankzinnigen gesticht.
Rose de la Touche