Amusement voor iedereen: de Tiktak Shows


Eddy Christiani werd op 21 april 1918 in Den Haag geboren. Hij kwam in 1938 met zijn eerste liedje en in de oorlog werd hij enorm populair met liedjes als 'Ouwe Taaie', 'Zonnig Madeira', 'Ik zie de zon, als schijnt ze niet' en 'Als op Capri'. Na de oorlog werd zijn populariteit ongekend groot met liedjes als 'Kleine Greetje uit de polder' en 'Spring maar achterop'. In totaal maakte hij 400 platen. In een populariteits onderzoek van het muziekblad Tunes Tunes in 1953 stond Eddy Christiani boven aan de lijst van de beste zangers. Hij kreeg 42% van de stemmen. In 1954 haalde hij zelfs 58%, maar daalde het jaar daarop naar 49%. Met de komst van de rock and roll lieten de jongeren Eddy Christiani vallen. Maar ook daarvoor was niet iedereen gecharmeerd van de zang van Eddy Christiani: zijn critici noemden hem wel eens een zanger op afbetaling omdat hij ritmisch en brokkelig zong.
Hij maakte ook furore als gitarist. Hij was de eerste musicus in Europa die een elektrisch gitaar bespeelde. Hij was ook de eerste artiest die een gouden plaat kreeg. In 2008 sloot hij zijn optredens af.

De Wama's waren een muzikaal-komisch duo, gevormd door Wim van Wageningen (1918) en Dick de Maat (1917) die elkaar tijdens de mobilisatie in 1940 leerden kennen. Tijdens de oorlog traden zij veel op en hadden er geen moeite mee om zich bij de Kultuurkamer aan te sluiten. Na de oorlog werden zij pas echt populair. Hun komisch optreden legde de zalen plat, vooral met een nummer over de TT races en hun liedje over twee Chinezen Ping en Pong, die samen pingpong speelden.Ze stonden een aantal keren in de hitparade, onder meer met Kriminaltango (1960) en de Liebestraum Twist (1962). In 1973 viel het duo uit elkaar, onder meer door overmatig drankgebruik. De WA van de Wama's, Wim van Wageningen bouwde daarna nog een carrière op als acteur. Hij overleed in 1986. Dick de Maat was al in 1980 overleden.


Rita Corita wist altijd het publiek los en enthousiast te krijgen. Haar liedje "Koffie, koffie, 'n lekker bakkie koffie' is een bijna onsterfelijke meezinger geworden.
De in 1917 als Hendrika Sturm geboren Rita Corita was gehuwd met Coen Ooms met wie zij jarenlang een internationale act had met zang, dans en tapdans. Ze vormde lange tijd een duo met Bueno de Mesquita, waarmee zij ook een eigen TV show had. Ze speelde in TV series en zat ruim tien jaar in het panel van de Willem Ruys show. In 1979 had zij nog een bescheiden hit met "Kant aan m'n broek".
Ze overleed eind 1998.


The Chico's was een in 1947 in Amsterdam opgericht cowboy trio, bestaande uitt Simon Sint, Bep en Nico Feldberg. Zij raakten bekend via de radio met het lied "Koel Water", een bewerking van een Amerikaanse song. De Nederlandse tekst was geschreven door Simon Sint, de leider van the Chico's.  Zij scoorden ook een hit met "s' Avonds als het kampvuur brandt", een lied van Tom Ehrich en André Meurs. In de jaren vijftig vormde The Chico's samen met Eddy Christiani de Prairiepioneers.  Bekende liedjes uit die tijd waren "Goudkoorts" en "Cigarettes and Whisky". Het trio viel in 1960 uiteen, toen het echtpaar Bep en Nico Feldberg naar Australië emigreerden. Het echtpaar trad daar regelmatig op in Australische TV programma's. Na hun terugkeer in Nederland in 1967 gingen zij verder als de Bouwmeesters.
Simon Sint vormde na 1960 een aantal jaren een komisch nummer met Ad Veen, waarmee zij door Europa toerden en onder meer optraden bij Josephine Baker. Later trad hij nog twee jaar op met Ted de Braak. Gestimuleerd door de platenmaatschappij werden The Chico's eind 1967 opnieuw opgericht, met Simon Sint en met de nieuwkomers Conny Schouwman en Frans Doolaard. In de jaren zeventig werd de groep definitief opgeheven.


Natascha Emanuels liet in de jaren zeventig het Nederlandse cabaret op haar grondvesten schudden door haar vrouwencabaret. Maar haar eerste optredens waren in de Tiktak Shows. Daarna vertrok zij in 1963 naar Engeland waar zij ruim vier jaar in Londen werkte. In Nederland speelde ze later onder meer in "Hair" en "Oh Calcutta". Haar eerste vrouwencabaret uit 1971 getiteld "Vrouwen. vrouwen, vrouwen"" werd een groot succes. Nog vijf andere cabarets volgden, onder ander de meer politiek georiënteerde  "En vrouw is ook een mens". Het vrouwencabaret werd in 1980 afgesloten met "Medianeuroze". Zij ontwikkelde daarna een breed scala van activiteiten. Onder meer speelde zij in de musical "Stel moeder niet teleur". Zij nam deel aan een serie  informatie programma's op TV en nam zitting in jury's van cabaret festival. Zij ontdekte Paul de Leeuw en ondersteunde hem.
De laatste jaren legt zij zich meer toe op regie en ondersteuning van cabaret- en toneel groepen.
Piet Nak is bijna alleen bekend als een van de leiders van de Februaristaking in 1941. Hij was echter jarenlang professioneel illusionist. Goochelen was altijd al zijn hobby geweest, en toen hij in 1943 arbeidsongeschikt raakte door de gevolgen van de arrestaties van de Duitse bezetter, maakte hij het zijn vak. Maar echt bekend is hij daarmee niet geworden. Hij werd nog al eens achtervolgd door pech. Toen hij in 1961 in Moskou optrad op het internationaal jeugd festival bleek dat de meegenomen duifjes, die hij voor zijn act nodig had, dood waren gegaan. Hij trad een periode op in de Tiktak Shows. In 1963 stopte hij met optreden.
Hij overleed eind 1996, enkele weken voor zijn negentigste verjaardag

Jean & Joop Kok, Mary Albers en Corry Kok vormden samen de artiestenfamilie Kok. De familie kreeg grote bekendheid door de Tiktak Shows. De familie werd door Koffiebranderij Tiktak ingehuurd om de Tiktak Shows te organiseren. Zij namen zelf ook een groot deel van de acts voor hun rekening. Vader Jean Kok was gewoon als Jan Kok in het Drentse Gasselternijveen geboren. Als jonge landarbeider gaf hij met de schop in de hand kleine voorstellingen voor de andere arbeiders. De boer waar hij werkte adviseerde hem in het amusement te gaan.

Jean Kok
Joop Kok
Mary Albers
Corry Kok
Hij  trouwde met Corry Harmsen, die in Amsterdam was geboren, maar deels opgroeide op in Drenthe. Samen speelden zij ondermeer op kermissen en jaarmarkten. Hun zoon Berend (1922) deed als jongetje al mee in de acts van zijn ouders, onder de naam Joop. Direct na de oorlog werd de groep heel populair, vooral met hun dansorkest, waarbij vele bekende artiesten zongen, zoals Max van Praag en Frans van Schaik. De groep Kok werd versterkt met de Mary Albers, die later met Joop Kok trouwde. Zij had geen ervaring in het amusement maar leerde het vak bij de familie Kok. Zij werd een verdienstelijk cabaretière en zangeres. Joop Kok genoot een grote, landelijke reputatie van virtuositeit op het accordeon en het hammondorgel. Jean Kok was de charmeur en de conferencier. De sterkte van Corry Kok lag vooral in het management van de voorstellingen. De kracht van de familie Kok lag maar voor een deel in hun eigen artistieke kwaliteiten. Hun grootste successen kregen zij als leiders en samenstellers van de Tiktak Shows.

Vernieuwend was de Familie Kok niet. Vader Jan Kok hield vooral vast aan de oude en succesvolle variété aanpak. In hun shows vond men geen maatschappijkritiek, want de shows waren immers bedoeld voor brede lagen van de bevolking, die Tiktak koffie moest drinken en men wilde niet het risico lopen bepaalde groepen voor het hoofd te stoten. De familie Kok presenteerde zeer vakkundig en pretentieloos amusement.